Äggproduktion på Asketorps Gård

Glada hönor - goda ägg

Ägg från frigående höns kommer, precis som det låter, från höns som går fritt. På Asketorp har de stora ytor att röra sig på. Hönsen kan tillgodose sina naturliga beteenden som att sprätta i ströet på golvet, sandbada, lägga sina ägg i avskilda värpreden och sova på sittpinnar. Våra hönor ska ha det bra och vara lyckliga, då blir vi också glada och äggen goda.

 

För att hönsen skall må bra och kunna lägga ägg är det viktigt att de får ett väl sammansatt foder som innehåller alla de näringsämnen som är viktiga för en höna. På Asketorp får hönsen ett vegetabiliskt foder som uppfyller våra högt ställda krav på näring och kvalitet. Att hönsen uppskattar fodret visar de genom att må bra och värpa många goda och fina ägg.

 

Från höna till butik - utan mellanhänder

Äggen tas om hand och hanteras så skonsamt som möjligt i gårdens packeri. Först genomlyser vi äggen och plockar bort de som inte håller högsta kvalitet. Det kan vara ägg med sprickor i skalet eller smutsiga ägg.

 

Varje ägg får en stämpel som bland annat visar från vilken gård det kommer. 
Asketorps ägg är märkta med: 2SE 585, vilket betyder:

 

 2

 Ägget kommer från en höna som är frigående

 SE

 Ägget är producerat i Sverige

 585

 Ägget kommer från Asketorps Gård

 

Äggen vägs och sorteras i fyra viktklasser: Små, Medel, Stora och Extra stora. Efter sortering packas äggen i olika förpackningar, 6-pack, 12-pack, 24-pack eller i brickor med 30 ägg. Förpackningen märks med ”bäst före datum” som är 28 dagar efter värpdagen. Äggen ställs sedan i kylrum i väntan på leverans till någon av våra lokala kunder.

 

Färska ägg – goda ägg

Vår målsättning är att äggen ska vara så färska som möjligt när de når kund. Tre dagar i veckan åker vi ut med lastbilen för att förse butiker i närområdet med lokalt producerade ägg.

 

I många butiker levererar vi ända in i hyllan. På det sättet har vi bra kontroll även på den sista länken i kedjan. Det känns viktigt att ha ansvar för ägget hela vägen från hönan till kunden.

 

Leverans från Asketorps Ägg
 

Kontakt

Magnus Bertilson
Asketorps Gård
541 92 Skövde

 

Tel: 0500-41 04 83
Mob: 0708-64 44 60
Fax: 0500-41 04 83
magnus@asketorp.se

Ägg från frigående höns inomhus